Blog

Zo begrijp je je loonstrook als uitzendkracht

Terug naar het overzicht

Zodra je shift bij staffyou voorbij is, krijg je vanzelfsprekend betaald voor het werk dat je hebt verricht. Wat je precies uitbetaald krijgt en hoe je loon is opgebouwd kun je allemaal terugvinden op je loonstrook. Maar hoe begrijp je al deze moeilijke salaristermen en wat is echt belangrijk om te weten? We bespreken het in deze blog.

Bruto en netto

Waarschijnlijk heb je tijdens de eerste economie les op school het verschil tussen je bruto- en nettosalaris uitgelegd gekregen. Toch vertellen we je voor de zekerheid nog een keertje hoe het zit. Bovenaan je loonstrook kom je als eerst je brutosalaris tegen: dit is het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en andere aftrekposten vanaf worden afgehaald. Bij je nettosalaris zijn deze kosten allemaal verrekend waardoor je uiteindelijk het bedrag overhoudt dat op je bankrekening gestort wordt.

Loonheffingskorting

Onderaan je strookje kom je de term ‘loonheffing’ tegen. Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je betaalt als je werkt. Het zorgt ervoor dat je meer van je salaris overhoudt, heel fijn dus! Belangrijk om te weten is wel dat je deze korting maar bij één werkgever kan toepassen. Heb je naast staffyou dus nog een ander baantje, moet je een keuze maken bij welke werkgever je de loonheffingskorting aanzet. Het is verstandig om je loonheffingskorting aan te zetten bij de werkgever waar je het meest verdient. Dit zorgt ervoor dat je daar de hoogste korting krijgt en daardoor meer nettosalaris overhoudt.

Vakantiegeld en vakantie-uren

Als je al langere tijd als staffer werkt, is je misschien al een kleine verandering opgevallen in je salaris. Voorheen betaalden we jullie vakantiegeld en vakantie-uren wekelijks uit. Dit mogen wij niet meer doen. De nieuwe regeling gaat als volgt: Iedere keer dat je werkt, bouw je een bepaald percentage vakantie-uren op. Dit bedrag spaar je op, totdat je dit zelf wil opnemen door een mailtje te sturen naar salaris@staffyou.nl. Dus blijf lekker veel werken, dan kun je over een tijdje misschien wel nieuwe schoenen, een vakantie of gewoon een extra zakcentje opnemen! Let wel op: werk jij meer dan zes weken onafgebroken niet? Dan storten wij automatisch al je opgespaarde vakantie-uren naar je bankrekening.Het vakantiegeld dat je van ons krijgt is een extra uitkering bovenop je normale salaris. Bij staffyou ontvang je dit bedrag wekelijks als onderdeel van je reguliere loonbetaling.

Werknemersverzekering

De werknemersverzekering op je loonstrookje beschermt je als werknemer tegen bijvoorbeeld ziekte en arbeidsongeschiktheid. Het is een verplichte verzekering waarvoor je premie betaalt van je brutoloon. Je levert dus nu een klein stukje in zodat wanneer er iets met je zou gebeuren, je bijvoorbeeld een uitkering kan krijgen.

Wachtdagcompensatie

Wanneer je ziek bent, geldt er volgens de wet een wachttijd van twee dagen waarover je geen loon ontvangt. Om het verlies aan inkomen tijdens deze dagen te compenseren, bestaat de wachtdagcompensatie. Het is bedoeld om ervoor te zorgen dat je niet meteen zonder geld zit als je ziek bent en je je geen zorgen hoeft te maken over rekeningen die je nog moet betalen. De wachtdagcompensatie is een soort van hulpmiddel dat je krijgt zodat je even rustig kunt herstellen. Let op! Deze regeling geldt alleen met een fase A contract.

Feestdagen

In Nederland hebben we elf officiële feestdagen die worden beschouwd als vrije dagen. Denk bijvoorbeeld aan Nieuwjaarsdag, Pasen en Koningsdag. Als je deze dagen niet hoeft te werken, heb je toch recht op loon. Dit noemen we de doorbetaling van feestdagen. Het bedrag dat je hiervoor krijgt, wordt berekend als een klein percentage van je uurloon. Dit bedrag wordt automatisch boven op je normale loon uitbetaald voor elk gewerkt uur. Let op! Deze regeling geldt alleen met een fase A contract.

Vragen?

Mocht je na het lezen van deze blog nog steeds met vragen zitten, stuur dan een berichtje naar salaris@staffyou en dan proberen wij je zo snel mogelijk te helpen.

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Direct aan de slag!