Blog

Help! Ik heb een videosollicitatie.

Terug naar het overzicht

Van een sollicitatie op kantoor, naar een online thuis verhoor.

Online solliciteren is tegenwoordig niet meer weg te denken in de huidige maatschappij. Steeds vaker kiezen opdrachtgevers ervoor om sollicitaties via talrijke manieren uit te voeren. De grote vraag die bij velen boven het hoofd blijft hangen is: hoe doe je dat nu eigenlijk? Wat nou als je wifi box het out of the blue begeeft bijvoorbeeld? Het zou je maar overkomen! Om jou zo goed mogelijk voor te bereiden hebben de recruiters van Staffyou hieronder een aantal tips voor jou opgesteld, waarmee jij elke videosollicitatie gaat rocken!

BEFORE ANYTHING ELSE, PREPARATION IS THE KEY TO SUCCESS – Alexander Graham Bell

Ik zie je al denken, leuk en aardig zo’n motiverende quote van een Schots-Amerikaans uitvinder maar wat wordt hier nou precies mee bedoelt? Hier wordt simpelweg mee bedoeld dat voorbereiding een onwijs belangrijk aspect is. Dit geldt voor zowel een reallife-gesprek als een online gesprek. Echter, voor een online sollicitatie gaat deze voorbereiding een stapje verder. In welke ruimte moet ik plaats gaan nemen? Hoe weet ik zeker of mijn microfoon het doet? Hoe behoud ik mijn focus?

Tip 1: Kies voor een rustige plek met weinig achtergrondgeluiden!

Het voordeel van een online sollicitatiegesprek is de omgeving: je kan in principe overal een gesprek voeren. Dit neemt echter niet weg dat het kiezen van de juiste omgeving en locatie onwijs belangrijk is.

Ben je van plan het gesprek thuis te voeren? Vermijd dan de wijnglazen en bierkratten en ga op zoek naar een neutrale achtergrond. Geef een snoepje aan je kitten en zet hem in een andere kamer, om te voorkomen dat hij voor je scherm langsloopt. Soms is het handig om de ramen dicht te doen. Stel je voor dat je elkaar niet meer hoort door een Ambulance die toevallig op dat moment langs scheurt?

Tip 2: Zorg ervoor dat je bekend bent met de apps!

Apps die momenteel veel gebruikt worden om videosollicitaties uit te voeren zijn onder andere Teams, Zoom en Skype, maar het kan tegenwoordig via talloze manieren. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan is het handig om even snel te kijken hoe de app nou precies werkt. Moet er iets gedownload worden? Heb ik een account nodig? Vragen waar je bij voorbaat antwoord op kan geven, dus liever dingen voorkomen dan genezen! Want eerlijk is eerlijk: hoe vervelend is het nou als je op het laatste moment erachter komt dat er een Zoom-applicatie gedownload moet worden en dat ook nog vijf minuten in beslag neemt. VER-VE-LEND, juist!

Tip 3: Test vooraf je techniek!

Alright! Je bent bekend met de apps, what’s next? Het testen van je techniek (internetverbinding, camera en microfoon) is heel handig. Binnen een aantal minuten kan je onverwachte scenario’s voorkomen namelijk want stel dat je ineens niet meer in beeld bent? Je zou het gesprek eventueel een paar keer met een vriend of familielid kunnen oefenen, om de verstaanbaarheid te checken bijvoorbeeld. Daarnaast is het handig om de notificaties van programma’s op de achtergrond tijdelijk uit te schakelen. Last but not least: zorg voor een opgeladen apparaat of heb altijd een oplader binnen handbereik!

Tip 4: Kies voor een geschikte, professionele profielfoto!

Een eerste indruk is natuurlijk erg belangrijk en om deze reden is het goed om je snapchat selfie in te ruilen voor een professionele foto, dat is per slot het eerste zichtbaar voor je gesprekspartner.

Tip 5: Dress to impress!

Trek lekker je versleten pyjama uit en ga op zoek naar de geschikte kleding. Kies voor een outfit die je ook naar een sollicitatie buiten de deur zou aandoen, dus inderdaad geen joggingsbroek en sloffen maar een broek en schoenen! Let er ook wel op dat je mooie witte overhemd geen vlekken bevat. Leg eventueel van tevoren je kleding al klaar, zodat je niet op het laatste moment nog iets uit de droger hoeft te vissen!

Tip 6: Handsfree bellen!

Heb je een videosollicitatie? Bel dan handsfree: zorg ervoor dat je het apparaat waarmee je gaat bellen (laptop, smartphone of tablet) ergens neer kunt zetten. Het is namelijk vrij onhandig en onprofessioneel om tijdens het gesprek het apparaat vast te houden. Bovendien kan je dan verbaal met elkaar communiceren.

Tip 7: Op tijd komen!

Op tijd komen is bij een online sollicitatie net zo belangrijk als bij een sollicitatie buiten de deur. Zorg ervoor dat je minimaal vijf minuten van tevoren klaar zit en de app alvast opgestart hebt. Sommige apps geven je zelfs de mogelijkheid om in een wachtruimte te zitten.

Tip 8: Bereikbaar blijven!

Het is niet ondenkbaar dat het een en ander fout zou kunnen gaan tijdens een sollicitatiegesprek. Stel dat de internetconnectie ineens weg is? In dit geval is het handig om bij voorbaat al je nummer van tevoren doorgegeven te hebben aan de recruiter. Die kan in dit soort gevallen jou vooralsnog bereiken.

Tip 9: Be yourself!

Het is misschien een cliché, maar (bijna) alle cliché zijn waar! Probeer tijdens het online- solliciteren dicht bij jezelf te blijven. Het voorstelrondje is het moment waarop je het een en ander over jezelf kwijt kan. Vertel bijvoorbeeld iets meer over je hobby’s. Wat zijn jouw doelen in het leven en waar hecht je waarde aan op vlak van werk bijvoorbeeld?

Het kan voorkomen dat je zenuwachtig bent voor het gesprek. Geef dit gerust bij de recruiter aan. You got this!

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan? Meld je dan aan bij Staffyou voor de leukste klussen, waar en wanneer jij wilt!

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Direct aan de slag!