Blog

Freelancen bij staffyou – Alles wat je moet weten

Terug naar het overzicht

Bij staffyou heb je de keuze om als uitzendkracht in loondienst of als ZZP’er aan de slag te gaan. Freelancen heeft veel voordelen maar als ZZP’er ben je wel zelf verantwoordelijk voor het regelen van dingen die in loondienst vaak door je werkgever geregeld worden. Als je net begint als ZZP’er, kan het soms best overweldigend zijn om al deze zaken zelf te moeten regelen. Daarom hebben wij een kort overzicht neergezet van de dingen waar je aan moet denken als freelancer.

Btw-identificatienummer

Als je in Nederland een bedrijf hebt of als zelfstandige werkt, heb je vaak een Btw-identificatienummer nodig. Dit nummer wordt gebruikt om te identificeren of je BTW moet betalen. Als freelance staffer heb je dit nummer ook nodig. Het aanvragen van een btw-identificatienummer gaat als volgt:

  • Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  • Kies de rechtsvorm: eenmanszaak
  • Vul het digitale inschrijfformulier in
  • Maak een afspraak bij een vestiging in de buurt
  • Voltooi je inschrijving
  • Gefeliciteerd! Je bent eigen baas

Let wel op! De KVK vraagt eenmalig €75 voor een inschrijving. Het kan vervolgens ook even duren voordat je jouw btw-id ontvangt. Hou hier dus rekening mee als je zo snel mogelijk wilt beginnen met werken.

Omzetbelasting

Als freelancer betaal je omzetbelasting. In Nederland wordt omzetbelasting geheven op het moment dat een dienst of product wordt verkocht. Het is voor iedere ZZP’er verplicht om omzetbelastingaangifte te doen aan het einde van een bepaalde periode.

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting is een belasting die geheven wordt over het geld dat je verdient. Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet inkomstenbelasting betalen. Je hebt dit misschien ook al een keer moeten doen terwijl je in loondienst werkte. Als het jaar is afgelopen is het tijd om belastingaangifte te doen, je krijgt hiervoor tot 1 mei de tijd.

Factuur indienen

Wanneer je als freelancer een opdracht afgerond hebt, moet je een factuur naar de opdrachtgever sturen. Hier moet onder andere je btw-identificatienummer, de dienst de je geleverd hebt en het aantal uren wat je in rekening brengt in komen te staan. Bij staffyou regelen wij dit zelf voor jou. Ons systeem maakt automatische een factuur voor je aan en verstuurd deze naar de opdrachtgever. Dat scheelt weer een hoop werk!

Verzekering

Als freelancer heb je misschien andere verzekeringen nodig dan wanneer je in loondienst werkt. Welke verzekeringen je precies nodig hebt, hangt af van het type werk dat je doet en de risico's die daarbij horen. Dit zijn een paar verzekeringen die als freelancer bij staffyou handig zijn:

  • Aansprakelijkheidsverzekering
  • Ziektekostenverzekering
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Uitbetaald krijgen

Bij staffyou krijg je wekelijk uitbetaald, relaxed toch? Wij betalen iedere week je gewerkte uren van de week ervoor uit. Voorbeeld: Je werkt een shift in week 1. Het salaris voor week 1 staat in week 2 op je rekening.

Vriendenbonus

Wie wil er nou niet met z’n beste vrienden werken? Als je jouw vrienden uitnodigt om via staffyou te werken dan krijgen jullie allebei €25 na jullie eerste shift. Zorg dat jouw vriend(in) zich aanmeldt via jouw referral link. Deze kan je vinden linksboven in het menu van de staffyou-app onder ‘Recruitment’.

Vragen?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

Aanmelden

Ga aan de slag als Staffer!

Direct aan de slag!